“Dit is de start van een heel mooi centrumperspectief”, aldus wethouder van den Waardenburg. “Als het gaat om woningbouw willen wij met de MIRT-opgave het centrum een enorme boost geven. Dit is daarvan het begin!”.
Tijdens de gedenkwaardige gebeurtenis spraken ook Johan Liebregts, directeur van Rezidenz Development en Jack Aldenhoven, eigenaar van aannemersbedrijf BanBouw. “Vanaf 2007 is BanBouw al betrokken bij ontwikkelingen op deze locatie. Vandaag is een bijzondere dag voor ons allen. Hét startsein voor de transformatie van een gebied met een rijke historie naar een nieuw woon-, winkel- en recreatiegebied.”
Historische architectuur
Voordat het zover is, worden de huidige gebouwen gesloopt, waarbij de monumentale oude EDAH gevel wordt behouden. Dit is de basis voor de pakhuisarchitectuur die Oranjekade kenmerkt. Johan Liebregts: “In 2017 zijn we gestart met het opstellen van de stedenbouwkundige kaders en ontwerpuitgangspunten. We wilden de historie van deze plek en de stad vertalen naar een stedenbouwkundig en architectonisch concept, dat in maat en schaal past op deze plek. De basis die toen is gelegd, hebben we tot op heden kunnen vasthouden. Er komen hier straks 15 prachtige woonblokken die ruimte bieden aan ca. 500 nieuwe bewoners.”
Startsein sloop
Aan wethouder van den Waardenburg de eer om de officiële sloophandeling te verrichten. Zittend in een kraan van sloopbedrijf A. Jansen, werd doormiddel van een speciale oranje ‘sloopkogel’ de sloop door de wethouder ingeluid. Kopers konden het moment live volgen via een Facebook livestream. “Graag hadden wij deze gedenkwaardige gebeurtenis gevierd met alle kopers en betrokkenen, maar vanwege de corona maatregelen is er gekozen om het met een klein gezelschap van projectbetrokkenen te vieren”, aldus Johan Liebregts.
Fotografie: Henk van Dijk en Antonie de Rooij