Informatieavond Oranjekade woensdag 12 februari 2020 groot succes

De Cacaofabriek in Helmond was woensdagavond, 12 februari, het decor voor de drukbezochte informatieavond van project Oranjekade. De vele belangstellenden werden ontvangen in de foyer, die geheel in stijl was aangekleed, inclusief bijbehorende oranje sfeerverlichting.

Vanwege de honderden aanmeldingen werden er drie presentaties gegeven, waarbij de aanwezigen na de presentaties de gelegenheid kregen om in de foyer vragen te stellen aan de betrokken partijen. Het plan werd toegelicht door Johan Liebregts (Rezidenz Development), Peter Hoesbergen (Hoesbergen Advies) en Joost Verbeek (EN|EN Architecten). Zij presenteerden de planning , de stedenbouwkundige opzet, de architectonische uitwerking en het woonprogramma aan de ca. 550 aanwezigen.

Het verhaal van Oranjekade

EDAH heeft een belangrijke functie binnen het gehele plan. De supermarktketen groeide vanaf 1917 vanuit deze locatie in Helmond uit tot een landelijke Nederlandse supermarktketen, met op z’n hoogtepunt maar liefst 286 supermarkten. De naam EDAH staat voor de beginletter van de familienamen van de oprichters: Ebben, Dames, Aukes en Hettema. Deze namen komen terug in het plan als naamgevers van de gebouwen. Een mooi stukje geschiedenis dat terug komt in de toekomst.

OranjeKade = OK

In Oranjekade worden vijftien verschillende woongebouwen gerealiseerd, bestaande uit 220 appartementen en 45 stadswoningen. Het plan biedt een zeer divers aanbod aan woningen en appartementen. De gebouwen variëren van één tot dertien verdiepingen en er komen onder andere studio’s van veertig vierkante meter, patiowoningen en herenhuizen en appartementen tot wel tweehonderd vierkante meter.

Centraal op een van de binnenhoven komt een paviljoen met terras, waar omwonenden elkaar kunnen ontmoeten. De binnenhoven zijn bereikbaar middels grote trappen en er is zelfs het idee om een glijbaan te integreren in een trap. De trappen dienen overigens niet alleen als toegang, maar worden zo ingericht dat je erop kan verblijven en buurtbewoners aanmoedigen een praatje met elkaar te maken.

Duurzaamheid, biodiversiteit en circulair bouwen

Oranjekade zal gekenmerkt worden door de grote, verhoogde binnentuinen die overdag openbaar toegankelijk zijn. Onder deze tuinen ligt een parkeergarage, waar de bewoners hun auto kwijt kunnen. In deze parkeergarage worden bomen gepland waarvan de kruinen door het dek steken en complementair zijn aan de groene invulling van de binnentuinen.

Het dak van de huidige EDAH-kantoor wordt hergebruikt als dak van het paviljoen waarmee een gedeelte van het gebouw wordt hergebruikt. De binnentuinen worden zodanig aangelegd dat deze een brede biodiversiteit bevatten en het regenwater wordt in het onderliggende pakket gebufferd wat weer zorgt voor minder hittestress. Bodemwarmte en -koude en zonnepanelen worden ook voorzien.

De planning is dat woningen in de herfst van dit jaar in de verkoop gaan en dat er begin 2021 gestart wordt met de bouw van dit bijzondere project.