Het is aan alles merkbaar dat Helmond volop in ontwikkeling is. Wat een aantal decennia geleden nog als een wat sobere arbeidersstad werd gezien, is inmiddels een levendige, middelgrote provinciestad waar ontzettend veel te beleven is. De ambities van Helmond zijn torenhoog. Met Oranjekade gaan we voor Helmond een minstens zo ambitieus nieuwbouwproject realiseren: een gloednieuwe woonwijk waar heel Helmond trots op zal zijn.

Heerlijk Helmond!

Welkom in Helmond! Een bruisende stad met mooie architectuur, een prachtig kasteel, leuke winkels, een gezellige weekmarkt, een stadsbrouwerij en heerlijke terrasjes aan het water. Een stad die al bestaat sinds 1232 en die altijd in ontwikkeling is. De stad is in vele opzichten trendsettend. Van woningbouw, met Brandevoort en de kubuswoningen, tot kunst en cultuur met concerten in de open lucht, een eigen Kunstkwartier, theater, musea en galeries en kunstwerken in de straten. Je kunt heerlijk rondslenteren en je laten raken door wat je ziet. Voor wie het stadse leven even wil ontvluchten, zijn er prachtige parken en natuurgebieden nabij voor een heerlijke wandeling of fietstocht. Kortom, Helmond heeft alles te bieden voor heerlijk wonen, werken en leven.

Oranjekade, helemaal OK

Maak kennis met Oranjekade, een uniek woonproject in Helmond. Oranjekade is een nieuwbouwplan met 269 woningen aan de Kanaaldijk Noord Oost, dat precies aansluit op het Centrumperspectief 2030 van de gemeente Helmond. De combinatie van oud en nieuw maakt dit plan interessant; Oranjekade heeft met iconen als de watertoren en het monumentale EDAH-gebouw, een historisch karakter in een eigentijds jasje. Het kanaal, samen met de drukbezochte supermarkt AH XL, het park met de oude waterloop de Aa, die we weer zichtbaar maken, is Oranjekade een spreken- de binnenkomer voor Helmond. Een ‘game changer’, die allure toevoegt aan de stad.

oranjekade-helmond-centrum

Architectuur Oranjekade

De pakhuis architectuur krijgt een stoere, robuuste en eigentijdse uitstraling waar moderne accenten aan toe worden gevoegd. Soms op kleine schaal, maar soms ook op grotere schaal. Zoals de optoppingen bij de gebouwen aan de kade. Oranjekade wisselt stijlvolle pakhuisarchitectuur af met eigentijdse woongebouwen. Het plan heeft een allure die je in wereldsteden als Amsterdam en Berlijn ziet. In Oranjekade woon je in de natuur en ben je toch binnen een paar minuten in het hart van de bruisende stad. Veel beter kun je het niet treffen.

Opvallend in dit plan zijn de optopping van het EDAH pand, de brede trappartijen en de autoluwe zone voor het kanaal, zodat mensen kunnen flaneren. Daarnaast zijn de woongebouwen alzijdig, alle zijden zien er uit als voorzijde. De architectenbureaus hebben onderling de woonblokken verdeeld om een divers en rijk geheel te creëren. De corridor met woningen links en rechts is echter door dezelfde architect ontworpen, dat zorgt voor evenwicht. Een bijzonder planonderdeel is de parkeergarage, deze is nagenoeg onzichtbaar. Door gebruik te maken van vides, valt natuurlijk licht binnen en dat zorgt, samen met het toepassen van kleur en het planten van bomen in de garage, voor een aangename beleving en goede oriëntatie. De open sfeer van het totale plan is eveneens een opvallend kenmerk, er is doorzicht gecreëerd naar de kade, waardoor alle bewoners een directe verbinding hebben met het kanaal.

Verbinding door een wandelcorridor

De 15 woonblokken worden verdeeld in twee clusters door een (wandel)corridor. Tegelijk verbindt deze corridor de kade aan de Kanaaldijk met de bestaande woonwijk De Waard, de gerenoveerde Albert Heijn XL en het nieuwe Watertorenpark. Aan weerszijden van de corridor, tussen de woongebouwen in, vind je de groene binnenpleinen die beide op hun eigen manier mooi opgaan in het geheel.

Bijzondere parkeergarage

Onder de groene binnenpleinen wordt een parkeergarage gebouwd. Geen kelder, maar een ruime parkeergelegenheid op zogenoemd maaiveldniveau. Dat betekent dat de groene binnenpleinen boven de parkeergarage worden ‘opgetild’.

Het groene karakter van Oranjekade

Het groene karakter van de Kanaaldijk aan de westzijde wordt straks in Oranjekade geïntegreerd. Eerst via de trappen die je naar de smaakvolle groene binnenpleinen op het parkeerdek leiden. Ook het nieuwe Watertorenpark, aan de oostzijde van het plangebied, ademt groen.

Ligging en bereikbaarheid Oranjekade

In Oranjekade woon je pal aan het water dat zo kenmerkend is voor Helmond: het kanaal, ook wel bekend als de Zuid-Willemsvaart. Oranjekade wisselt stijlvolle pakhuisarchitectuur af met eigentijdse woongebouwen. Het plan heeft een allure die je in wereldsteden als Amsterdam en Berlijn ziet. In Oranjekade woon je in de natuur en ben je toch binnen een paar minuten in het hart van de bruisende stad. Veel beter kun je het niet treffen.

De 15 woonblokken worden verdeeld in twee clusters door een (wandel)corridor. Tegelijk verbindt deze corridor de kade aan de Kanaaldijk met de bestaande woonwijk De Waard, de gerenoveerde Albert Heijn XL en het nieuwe Watertorenpark. Aan weerszijden van de corridor, tussen de woongebouwen in, vind je de groene binnenpleinen die beide op hun eigen manier mooi opgaan in het geheel.

Op vijf minuten rustig fietsen vanaf Helmonds winkelhart ligt Oranjekade. Het plan ligt ten oosten van de Kanaaldijk en ten westen van de Albert Heijn XL en de watertoren. De doorgaande weg Oostende ontsluit het plangebied aan de noordzijde en de Waardstraat maakt Oranjekade aan de zuidzijde toegankelijk.

Toplocatie

Ook qua bereikbaarheid is Oranjekade een absolute toplocatie. Draai de belangrijkste verkeersader van Helmond (de N270/Kasteel-Traverse) af en binnen no-time meldt de stem van je navigatie-app dat je je bestemming hebt bereikt. Ook vanuit de bus stap je zo Oranjekade binnen; de bus stopt aan de Kanaaldijk NO. Fietsers moeten een minuut of vijf trappen om bij de horecagelegenheden en winkels te komen.